Kala Ujian Menyambangi

PIcture: Instagram

Apakah engku semasa bersekolah merupakan murid yang pandai, mendapat peringkat yang bagus, dapat mengerjakan pe-er dengan baik tanpa menyalin punya kawan? Selamat, engku dahulunya merupakan murid nan disayang guru dan kawan.

“Kalau hendak pandai dan mendapat nilai bagus, engkau mesti belajar dengan rajin..” Kata guru dan orang tua kami.

Dan agaknya belajar ialah sesuatu nan mengesalkan, membaca buku pelajaran dan menghafal rumus-rumus. Sudah payah membaca namun tak satupun nan menyangkut di otak, sudah penat menghafal namun nan teringat tak seberapa.

Kami memang payah dalam pelajaran, lambat memahami, pelupa sehingga kepayahan dalam menghapal, dan tak tahu banyak rumus. Atau tatkala mendapat pelajaran mengerti besoknya lupa lagi, demikianlah setiap hari. Berlainan dengan kawan-kawan nan licin otaknya, senyum-senyum saja mereka itu.

Tatkala ujian menghadang maka kami keraskan jua hati untuk belajar dan menghapal. Dibacalah itu pelajaran, komat-kamit mulut menghapal huruf demi huruf, kata demi kata, kalimat demi kalimat. Dipelajari rumus-rumus nan tiada dipahami itu, bersitungkinlah kami pada malam-malam penuh penyiksaan yang Alhamdulillah sudah merdeka kami dari malam-malam tersebut.

Hasilnya,.

Kata orang apabila kita berusaha dengan keras maka yang terbaik jualah hasil nan akan diberikan. Agaknya pengajaran itu dusta belaka. Kami tetap menjadi murid nan paling bebal dan dapat peringat dari bawah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s