Lagu Raya Encik Elizabeth

PIcture: https://gzoxmalaysia.wordpress.com

Hari raya setahun lepas kami dibuat terpukau dengan iklan Selamat Hari Raya salah satu stasiun televisi di republik ini. Kala itu kami sedang jenuh bekerja, maklumlah nasib kuli di hari raya mesti masuk jua. Tiba-tiba fikiran nan gundah serta badan letih itu menjadi bersemangat tatkala mendengar suara merdu si encik, walau ia berlagu dengan bahasa Melayu namun sangat terasa kalau ia tiada biasa bercakap Melayu.

Serupa bule bercakap ia bernyanyi, namun disitulah indahnya, sungguh bertambah tambah daya tariknya tentunya selain dengan rupa nan menawan hati, suara nan merdu membucah kalbu itu.

Lepas itu kami coba mencari di internet, rupanya tiada dapat, belum diunggah oleh nan punya stasiun tivi agaknya. Kecewa hati ini namun apa hendak dikata, rupanya setahun lepas itu baru kami dapatkan.

 

Elizabeth Tan si encik nan molek ini, orang Malaysia keturunan Cina ia. Masih muda, lahir ditahun 1993 dan di negeri jiran rupanya ia merupakan seorang penyanyi jua. Di negeri jian lagunya diputar setiap bulan ramadhan kemarin.

Lagu yang didendangkannya rupanya lagu lama yang diarassemen ulang, lagu yang pernah berjaya di Malaysia pada masa tahun 1950-1970an. Saloma nama penyanyi aslinya yang merupakan seorang biduanita Malaysia kelahiran Singapura.

Demikianlah engku, rangkayo, serta encik sekalian. Selamat berhari raya..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s