Lagu Hari Raya Ismail Marzuki

Picture: http://www.navigonlp.com

Telah lama kami mencari-cari namun sayangnya kami tiada tahu judul lagunya. Sudah sedari kami kanak-kanak lagu itu mendayu-dayu ditelinga disetiap menjelang lebaran. Terkadang kami ikut mendendang-dendangkannya pula. Sungguh nikmat didengarnya lagu itu.

Akhirnya pencarian kamipun berakhir sudah, rupanya lagu ini lagu lama dan telah beberapa kali diarassemen ulang. Dikarang oleh seorang pujangga terkenal dari Betawi, Engku Ismail Marzuki namanya. Tentulah engku, rangkayo, serta encik sekalian kenal dengan nama itu. Sungguh asyik mendengar lagu hari raya yang syairnya asli karangan si engku pujangga.

Bagi engku, rangkayo, serta encik sekalian yang tiada tahu pula dan merupakan seorang penikmat serupa kami ini, marilah kita dengarkan lagu aslinya. Dikarang pada tahun 1950an dan menggambarkan keadaan berhari raya pada masa itu di Ibu Negeri Republik ini.

Selamat berhari raya kepada kita semua..

Advertisements

8 thoughts on “Lagu Hari Raya Ismail Marzuki

   1. Wah, maaf engku, komentar balasan engku nan di atas tak ada notifikasinya kepada kami. Baru tatkala membuka komentar nan baru masuk, kami dapati ada komentar balasan dari engku. Sungguh kami telah berlaku tiada baik kepada engku, berkenankah engku memaafkan kami?

    Kampung kami di Kamang engku, tak jauh dari Bukit Tinggi. Dimanakah kampung engku ini?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s