Diperolok

Picture: Instagram

Kata orang, masa-masa di sekolah ialah masa-masa penuh kisah dan cerita. Bagi kebanyakan orang, kisah itu ialah kisah manis yang menjadi kenangan terindah masa muda mereka. Kisah bersama kawan nan yang terkasih, itulah nan sering mengawang-ngawang di benak mereka. Menjadi alasan kuat untuk mengadakan reuni selepas hari raya, karana masa itu semua orang pulang dari rantau.

Berlain masa, berlain pula kebiasaan nan berlaku. Entahlah dahulu sebelum masa kami dan entah pula sekarang dimana perubahan berjalan dengan cepatnya.

Adalah menjahili kawan merupakan salah satu dari keasyikan di dalam kelas pada masa itu. Biasanya nan menjadi sasaran untuk dijahili ialah anak nan culun yang dianggap mudah ditindas. Menjadi sasaran kejahilan kawan-kawan di kelas, dan agaknya itu merupakan sudah menjadi hukum alam karena dampak dari kebiasaan ini sangat jelas pada masa sekarang. Nan kuat menghantam, nan cerdik memakan,.

Adapun dengan anak-anak yang merasa dirinya kuat, ditakuti, menjadi tempat berkumpul kawan-kawannya yang bodoh sangatlah besar hidung dan kepalanya. Merasa dirinya ialah raja di sekolah, sesukanya saja memperolok kawan dan membuat si kawan terlihat pandir di hadapan kawan-kawan lainnya..

Selamat berbuka engku, rangkayo, serta encik sekalian..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s