Bersirobok Kawan Lama

Picture: https://bangiz.blogspot.co.id

Sudah dua hari beberapa orang melakukan penggalian pipa air di hadapan rumah orang tua kami, sungguh tergelak kami karena di kampung orang akan memakai air ledeng pula. Tapi maklum pula sebab tak semua rumah memiliki sumur air di rumah mereka, beberapa orang mesti pergi ke sumur milik penduduk lain, menumpang untuk mandi, manyasah  (mencuci), ataupun membasuh pinggan.

Dan petang hari ini, kami benar-benar tiada dapat lalu karena galiannya semakin dalam serta tumpukan tanah bertambah banyak. Akhirnya kami menumpangkan onda ke kedai adik perempuan kami. Perkara nan sebelumnya membuat kami kesal kini membuat kami senang karena tatkala hendak menumpangkan kunci onda kami tersirobok dengan kawan lama semasa berkuliah dahulu.

Telah bertahun-tahun kami tiada bersua dengan dirinya, semenjak kami menyusun tugas akhir kami telah jarang ke kampung. mungkin sudah sepuluh tahun pula kiranya. Tiada nan berubah pada dirinya, gaya rambutnya, cara berpakaian, serta tingkah polanya. Mungkin inilah nan dikatakan oleh orang awet muda itu, kami iri..

“Engkau tiada berubah, masih sama serupa dahulu..” ujarnya kepada kami. Sungguh senang hati kami karena dianggap masih serupa dahulu.

“Awak iya pula, kata orang awak tiada berubah pula hanya saja tinggi yang bertambah..” sambungnya kemudian.

Kami tergelak, mana ada orang yang sudah di atas dua puluh tahun umurnya tetap bertambah tinggi. Justeru sebaliknya, dalam pandangan kami tingginya justeru berkurang. Dahulu tinggi kami sebahu dirinya namun kini sudah sampai pipinya. Entah dia nan bertambah singkat badannya atau badan kami nan bertambah panjang.

Sayang kami tiada bercakap banyak, dia mesti melanjutkan perjalanannya sebab sudah petang..

Advertisements

2 thoughts on “Bersirobok Kawan Lama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s