2 Orang Kawan Lama

Picture: Here
Picture: Here

Bersua dengan dua orang kawan lama, sungguh tiada disangka. Pertemuan nan tiada direka-reka, tercengang saja mendapatinya. Terkenang masa nan dahulu, pahit getir jalan nan dilalui, takut kami keadaan dimasa lampau itu akan kembali terulang dimasa kini. Namun jalannya kehidupan tiada pernah dapat kita duga ataupun kita reka. Tugas kita hanyalah menjalaninya dengan sepenuh hati, bersabar dikala senang, tabah dikala susah.

Nan seorang tiada pernah kami harapkan untuk berjumpa kembali. Lain kata di hadapan, lain pula nan beredar di belakang. Si Manis Mulut nan pandai berpura-pura, ular nan gampang berganti kulit. Menikam dari belakang, menggunting dalam lipatan. Malangnya, orang jenis ini selalu kami dapati dimanapun kami berada. Pandai betul mengambil muka, gemar mengangkat telur.

Nan seorang sangatlah sedih hati kami. Kisah perjalanannya lebih payah dari kami dahulu. Kini dia menjadi kuda beban, awak pandai dan nan termuda pula,  orang tiada namun orang punya satu nan tiada dimiliki kawan kami ini, kelihaian. Disuruh membanting tulang, namun apabila ada kesempatan keluar melihat negeri orang, berhubungan dengan pekerjaan pula, maka kawan lainlah nan pergi.

Tiada kawan tempat berbagi, tiada nan dapat dibawa seiring. Serupa benar dengan nasib kami dahulu. Sedih hati ini membayangkan keadaannya seorang diri disana. Ditengah pertikaian dan pertarungan orang-orang nan mengedepankan nafsu dan syahwat duniawi.

Namun senyumannya tiada pernah hilang. Walau rasa putus asa membayang dalam setiap rangkaian kalimatnya. Harapan itu masih tertanam, disiraminya terus dengan do’a dan air mata. Berpulanglah semua kepada Sang Pemilik Kuasa di Arsy sana.

Sungguh terpana kami, dua orang kawan kami dengan dua nasib nan berlainan. Nan seorang bertaqwa dan seorang hamba dunia. Nan seorang berjalan diatas pecahan kaca nan lain berjalan dengan kepongahan jiwa. Nan seorang teraniaya sedangkan nan seorang lagi bersuka ria.

Semoga engkau diberi ketabahan dan kesabaran ukhti. Semoga keadaan cepat berbalik. Dan semoga pula kita berdua beserta orang-orang nan kita sayangi terjauhkan dari perkara-perkara jahanam ini.

Advertisements

2 thoughts on “2 Orang Kawan Lama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s