Encik Penggambar

Sering kami melihat di filem-filem, pelakon utama diambil gambarnya dari sudut pengambilan nan sangat tepat dan bagus dimana si pelakon sedang membaca ataupun menulis di bawah sebatang pohon, apalagi si pelakon perempuan itu ialah seorang gadis nan sangat elok rupanya, tentulah tiada bosan mata memandangnya. Ditambah dengan alunan musik nan nan mesra sebagai latarnya. Angin berhembus sepoi-sepoi menyapu wajah nan indah itu..

Sangat kami dambakan akan mendapat gambar serupa itu, diambil dengan kamera buruk ini. Namun belum beruntung kami agaknya.

Pada suatu ketika di hari Ahad nan cerah di atas Bukit Kandang Kabau[1], pelancong tiada ramai betul, dan suasana cukup tenang membuat beberapa orang memutuskan duduk berleha-leha di beberapa tempat yang dianggapnya nyaman untuk alas pinggul mereka. Ketika itu kami sedang bercakap-cakap dengan seorang kawan sambil memandang berkeliling. Maka tertumbuklah pandangan kami kepada seorang gadis nan sedang mengembangkan buku gambarnya di atas sebuah papan aboe. Sungguh elok rupa si encik namun kami tiada berani langsung mengambil gambarnya.

Pura-pura berjalan hendak mengambil gambar di atas tebing nan mengarah ke Gunung Marapi. Lalu disaat aman kami arahkan kamera kami kepada kawan kami nan duduk jauh disana agak beberapa petik. Selepas itu kami arah kepada si encik nan tengah asyik dengan kertas gambarnya.

Berjilbab merah muda, berkacamata layaknya serupa nan dipakai dan digemari anak remaja masa sekarang, berseragam, dan bersepatu olah raga. Entah seragam apa nan dikenakannya, kami tiada tahu. Dan kami dapati hanya dia seorang, manakah kawan-kawannya nan lain?

Mudah-mudahan si encik tiada marah gambarnya kami ambil..

______________________

Catatan Kaki:

[1] Nama bukit tempat Pasa Ateh dan Jam Gadang berada di Bukit Tinggi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s