Kedai Tua

Kntr muhammadiyah koto marapak

Gambar di atas ialah gambar sebuah kedai pada salah satu nagari di Luhak Agam (dekat Kota Bukit Tinggi). Sebuah kedai yang kemungkinan berasal dari masa berpuluh tahun, kalau tak berasal dari masa Belanda berarti kedai ini dibuat selepas Indonesia merdeka.

Ciri khas bangunan orang dahulu di negeri kami ialah terbuat dari kayu, hanya orang-orang berpunya saja yang dapat membuat rumah dari batu. Demikianlah dahulu, bertolak belakang dengan masa sekarang. Kalau pada masa sekarang, membuat rumah kayu itu nan mahal.

Kedai bertingkat serupa ini termasuk jarang kami dapati, kebanyakan bangunan orang-orang di sini ialah tiada bertingkat. Lagi pula bangunan kayu memang jarang dibuat oleh orang bertingkat dua serupa ini.

Demikianlah, perlahan-lahan banguna kayu – apakah itu rumah ataupun kedai – mulai hilang dari pandangan mata. Digantikan oleh bangunan dari batu. Beruntung kami pada tengah hari di bulan puasa ini berpesiar keliling negeri sehingga tersua dengan bangunan kedai ini. Beruntung pula sedang tutup, kalau dibuka oleh orang, tiadakan berani kami mengambil gambarnya.

Tatkala menatapi gambar ini, kenangan kami kembali ke masa silam. Suatu masa dimana kami belum lahir, hanya dapat kami rasakan melalui rangkaian gambar-gambar lama yang ada di rumah. Masa dimana kedua orang tua kami masih remaja, masa dimana kebanyakan anak gadis Minangkabau masih memakai baju kurung dan menggenakan lilik.[1]

Dan kami yakin kalau bangunan pada saat sekarang berada dalam ancaman, hendak dirobohkan, digantik dengan bangunan batu. Mudah-mudahan saja sangkaan kami ini tiada benar.

Demikianlah, di kampung kami kedai yang sezaman dengan kedai ini telah banyak yang dirampak-i[2] oleh empunya. Sedih hati melihatnya, namun tiada daya pada kami. Masa lalu memang indah apabila dipandang dari masa kini..

 

 

[1] Sejenis kerudung atau jilbab.

[2] Dirobohi

 

 

Advertisements

One thought on “Kedai Tua

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s