Petang hari nan penuh cinta

Ilustrasi Gambar: Internet*
Ilustrasi Gambar: Internet*

Pada suatu hari kami mendatangi kawan lama, dia sedang duduk-duduk bersama isterinya. Tak hendak kami menggaduh jadi kami amati saja mereka yang sedang asyik duduk berleha-leha menikmati mentari petang. Terdengar sayup-sayup suara mereka sedang bercakap-cakap, dihantarkan oleh semilir angin yang berhembus dari balik pepohonan.

“Kenapa tuan tersenyum-senyum? bahagia benar tuan petang ini..” tanya isterinya

Kawan kami ini bersemu merah mukanya tatkala mendapatkan pertanyaan yang demikian dari isterinya. Dengan tersenyum manis sambil memandang isterinya yang sedang mengupas buah mangga dia menjawab “Karena tuan sedang bahagia dinda..”

“Bahagia kenapakah tuan ini?” tanya isterinya lagi

“Betapakan tak bahagia tuan ada dinda di sisi tuan..” jawab kawan kami ini kemalu-maluan

Isterinya menghentikan mengupas buah mangga dan berkata sambil merajuk “Ah.. tuan, mengombal tuan pada petang ini agaknya..” sambil berusaha menggapai pipi suaminya hendak dicubit. Kawan kami mengelak lembut, isterinya bertambah merajuknya, pura-pura. Dan merekapun tertawa bersama-sama.

“Tuan bahagia melihat senyuman dinda, suara dinda, tawa dinda, candaan dinda, sikap dinda kepada tuan,.. dan..” katanya menggantung “perlukah tuan sebutkan semuanya..?” tanyanya sambil tertawa.

Isterinya hanya tersenyum malu kembali berusaha menggapai pipi suaminya hendak mencubit dan kali ini berhasil “Siii temok banyak perangai..” ujarnya gemas sambil menarik-narik pipi suaminya. Kawan kami mengaduh pura-pura sakit..

Kami tersenyum mendapati keadaan yang demikian, tiada hendak menggaduh. Kami kirim sms guna mengabari kehadiran kami dan selepas itu usai sudah kemesraan mereka petang hari itu..

*http://gambar.co/gambar-romantis.html/gambar-romantis-di-pinggir-pantai
Advertisements

One thought on “Petang hari nan penuh cinta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s